Private aanvulling WW en WGA, Loyalis
16 juli 2025Aanleiding en basis in Cao VVT
Bij het afsluiten van de CAO VVT 2022-2023 is afgesproken voor de werknemers een collectieve aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, in combinatie met een herverzekering van het derde WW-jaar. Sociale partners hebben daarom de verzekering die liep bij stichting PAWW niet verlengd na 1 oktober 2022. Vervolgens is met Loyalis een mantelovereenkomst afgesloten voor vijf jaar. Het verzekerde product: derde WW-jaar, WGA-hiaat en inloopdekking (vanaf 1 maart 2020). Het is een voor werknemers verplichte verzekering (cao-afspraak), waarbij de premie ook door werknemers wordt opgebracht, maar geïnd wordt door de werkgever. In de cao gaat het om art. 7.2.5 en de beschreven bedoeling daarboven, t/m art. 7.2.10. De jaarlijkse premie wordt via onze eindejaarsnieuwsbrief bekend gemaakt.
Onderaan deze pagina leest u over de situatie tot 1 oktober 2022 en de basis van de verplichte verzekering. Direct hieronder leest u de update.
Premie WGA-Hiaatverzekering en Inkomensaanvulling WW blijven gelijk in 2026 en 2027
(Update 10 juli 2025)
In de mantelovereenkomst die sociale partners met Loyalis hebben gesloten, is voor beide verzekeringen een premiegarantie afgesproken tot 1 januari 2026. Voor de laatste twee contractjaren (2026 en 2027) heeft Loyalis conform de polisvoorwaarden de mogelijkheid om de premie aan te passen met maximaal 15%. Constructief overleg met Loyalis heeft opgeleverd dat de premies voor beide verzekeringen in 2026 en 2027 niet wijzigen:
- Dekking WGA-Hiaatverzekering 0,274%
- Dekking inkomensaanvulling WW 0,126%
- Dekking Inlooprisico WGA-Hiaat 0,120%
Dispensatieaanvraag verzekeringen bij Loyalis
Werkgevers hebben op basis van art. 7.2.10 Cao VVT 2025-2026 de mogelijkheid om vanaf 1 januari 2026 dispensatie te krijgen van het afsluiten van de collectieve verzekeringen bij Loyalis. Hiervoor moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:
- De werkgever biedt de medewerker de verzekeringen als opgenomen in artikel 7.2.5 en verder aan onder (ten minste) gelijke voorwaarden en premies als die van Loyalis.
- Het verkrijgen van dispensatie ontslaat de werkgever niet van de verplichting om het inlooprisico (artikel 7.2.7) voor de volledige duur van vijf jaar (artikel 7.2.8 lid 3 onder b) te voldoen.
De voorwaarden en de wijze van aanvragen en behandelen van dispensatieverzoeken staat beschreven in artikel 7.2.10 cao VVT. Bij twijfel of vragen over de mogelijkheid tot dispensatie en voor de begeleiding bij het aanvraagproces, kan het beste contact worden opgenomen met de eigen verzekeringsadviseur.
De lopende verzekeringsovereenkomsten tussen werkgevers en Loyalis eindigen per 1 januari 2028. Dat is tevens de einddatum van de mantelovereenkomst tussen sociale partners en Loyalis. In de loop van 2027 gaan sociale partners een marktconsultatie uitvoeren naar de beste collectieve verzekeringen per 1 januari 2028.
Tijdige melding van ziekte en arbeidsongeschiktheid: essentieel voor goede afhandeling
Het is belangrijk dat werkgevers ziekte en arbeidsongeschiktheid van medewerkers op tijd melden bij Loyalis. Alleen dan kan Loyalis de claims correct en op tijd behandelen, en waar nodig uitkeringen verzorgen. Een te late melding kan leiden tot vertraging in de uitkering aan de medewerker en tot onnodige administratieve lasten. Soms zelfs tot afwijzing van de uitkering. Zorg daarom dat uw interne processen hierop zijn ingericht en dat uw HR- en verzuimteams goed op de hoogte zijn van de meldtermijnen.
Voor vragen over het doorgeven van ziek- en herstelmeldingen kunt u contact opnemen met uw eigen verzekeringsadviseur of met Loyalis. Meer informatie over het doorgeven van ziekmeldingen vindt u in dit Leaflet Eventuele andere vragen vindt u hier Klantinformatie Inkomenszekerheid VVT| Loyalis
Re-integratie: benut de juiste ondersteuning
Een succesvolle re-integratie van zieke en arbeidsongeschikte medewerkers vraagt om deskundige begeleiding. Goede dienstverlening op dit vlak voorkomt langdurige uitval en draagt bij aan duurzame inzetbaarheid. Hier zijn afspraken over gemaakt met Loyalis.
Met het VVT Re-integratiebudget biedt Loyalis financiële steun bij activiteiten die de duurzame inzetbaarheid en werkvermogen van medewerkers vergroten. Ook kan het gebruikt worden om langdurig verzuim te voorkomen of te beperken. Loyalis heeft jaarlijks een budget beschikbaar voor re-integratieactiviteiten van individuele medewerkers die langer dan 10 weken ziek zijn. De omvang van het budget is afhankelijk van het aantal verzekerde medewerkers.
Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over WIA-dienstverlening voor medewerkers die langdurig ziek en arbeidsongeschikt zijn. Hierbij wordt gekeken naar de juiste inzet van re-integratietrajecten en herplaatsingsmogelijkheden voor medewerkers.
Heeft u vragen over de mogelijkheden die Loyalis biedt en/of wenst u deskundige begeleiding bij de inzet van de juiste re-integratiemiddelen? Neem dan contact op met uw eigen adviseur of met de specialisten van Montae & Partners via vvt@montaepartners.nl
Situatie tot 1 oktober 2022
Sinds 1 februari 2019 gold een privaat georganiseerde regeling die medewerkers verzekerde van een langere WW- of WGA-uitkering. Dit gold ook voor medewerkers die onder de Cao VVT vallen. Deze regeling was gebaseerd op de algemeen verbindend verklaarde verzamelcao semipublieke dienstverlening 5-3 en liep tot 1 oktober 2022. Voor de uitvoering van de aanvullingsregeling is de stichting PAWW opgericht. Toen de regering besloot stapsgewijs de WW-uitkering van 3 jaar terug te brengen naar 2 jaar, hebben de centrale vakbonden en werkgevers afgesproken (2013; Stichting van de Arbeid) om onderling het derde WW-jaar en gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid te repareren. Dat heeft vorm gekregen in de PAWW: private aanvulling WW (en WGA). Die aanvullingsregelingen zijn vastgelegd in verschillende verzamelcao’s en worden uitgevoerd door de Stichting PAWW.
Sociale partners in de VVT hebben door opzegging van de verzamelcao hun samenwerking met de stichting PAWW beëindigd. De verzekering loopt nu bij Loyalis (zie updates hierboven).
Dispensatie
De verzamel-cao (zie hierboven; de grondslag van de verplichte PAWW) regelde in artikel 12 een dispensatie. Als een werkgever minimaal een gelijkwaardige verzekering treft voor z’n werknemers, kan vrijstelling verleend worden voor de verzamel-cao. Dat kan alleen als een gelijkwaardig product beschikbaar is. Dat was inmiddels ontwikkeld door een verzekeraar. Om premie te kunnen heffen na dispensatie, moest een andere cao worden ingericht. Dat is gebeurd: CAO A+O VVT, met een looptijd van 1 december 2021 tot 1 december 2026 (‘fonds cao’). Premieheffing verloopt via het A+O VVT. De cao is aangemeld bij het ministerie van SZW en op 1 december 2021 (met terugwerkende kracht) in werking is getreden (KvO 12/1/22). Deze cao was niet voorgelegd voor algemeen verbindend verklaring en gold daarom alleen voor de leden van Zorgthuisnl en ActiZ.
Downloadt u hier de cao A+O VVT.
Leest u hier de informatienotitie van 2 september 2022. U kunt hier de sheets nalezen en de opname terugkijken van het voorlichtingswebinar van 6 september 2022.
Op de site van Loyalis kunt u een account aanmaken/offerte aanvragen (verplicht), zodat deze verzekering voor uw werknemers kan worden ingeregeld. U kunt dat ook via uw intermediair laten lopen.