Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Actueel

Gratis voor Zorgthuisnl leden: HR festival: Samen sterk!

Nieuws 12 dec 2024

Het thema van de dag is: ‘Samen sterk!’, en het programma is gebaseerd op de behoeften van de deelnemers. Door samen te werken en te praten, wordt gezocht naar oplossingen voor uitdagingen in de zorg, zoals arbeidsmarktkrapte en duurzame inzetbaarheid.  

Lees meer over Gratis voor Zorgthuisnl leden: HR festival: Samen sterk!

RvS: Wet Meer zekerheid flexwerkers schiet ernstig tekort in aantrekkelijk maken vast contract

Nieuws 09 dec 2024

Het wetsvoorstel ‘Meer zekerheid flexwerkers’ heeft als doel om het verschil tussen flexibele en vaste arbeid en tussen uitzendarbeid en andere vormen van flexibele arbeid, te verkleinen. Het biedt maatregelen om werknemers met flexibele contracten meer zekerheid te bieden in werk en inkomen, meer voorspelbaarheid in hun rooster en meer kans op een vast contract. Begin november heeft de Raad van State (RvS) een advies uitgebracht over dit wetsvoorstel. Zij vindt dat de regering niet genoeg doet om de arbeidsmarkt echt te hervormen. We lichten er hier een paar punten uit. Volgens de RvS verandert er niet wezenlijk iets en zullen de maatregelen maar beperkte effecten hebben. Flexibele arbeidsrelaties zullen verzwaring van lasten met zich meebrengen, zonder dat dit wordt gecompenseerd door meer flexibiliteit in het vaste contract. En flexibiliteit en een efficiënte inzet van personeel is nou net wat een krappe arbeidsmarkt nodig heeft en waar ook veel medewerkers voor kiezen. De regering wil bijvoorbeeld oproepcontracten (nulurencontracten of min-max-contacten) verbieden en daarvoor een ‘bandbreedte-contract’ met een overwerkratio van 30% in de plaats te zetten. Maar de RvS vraagt zich af of dit voor werkgevers voldoende flexibiliteit biedt om de benodigde flexibele arbeid te organiseren. De gevolgen op terreinen als het arbeidsrecht, de fiscaliteit, sociale verzekeringen en pensioenen zijn verbonden aan de verschillende contractvormen. Zolang deze verschillen blijven zal de tweedeling op de arbeidsmarkt niet worden opgelost en er geen betere balans komen tussen vaste en flexibele contracten. Daardoor doet het wetsvoorstel geen recht aan wat nodig is om de arbeidsmarkt toekomstbestendig te maken, vindt de RvS. Het wetsvoorstel bevat ook een aantal uitzonderingen (zoals het in stand houden van de ketenbepaling en het oproepcontract) voor minderjarigen, scholieren en studenten met een bijbaan, waardoor zij meer flexibiliteit krijgen, maar tegelijkertijd minder zekerheid en bescherming. Het advies aan de regering is om beter uit te leggen waarom deze verschillen in behandeling nodig zijn. Voor een uitgebreidere toelichting kunnen jullie het volledige advies lezen.

Lees meer over RvS: Wet Meer zekerheid flexwerkers schiet ernstig tekort in aantrekkelijk maken vast contract

Stemming ALV VNG is duidelijk, gemeenten stoppen vooralsnog met het IZA

Nieuws 03 dec 2024

Tijdens de ALV van de VNG van afgelopen vrijdag 29 november 2024, hebben de leden ingestemd met de resolutie om de gesprekken over het IZA te stoppen totdat aan gestelde voorwaarden is voldaan. De resolutie werd aangenomen met een meerderheid van 93,40%. Dit betekent dat de gemeenten voorlopig van de IZA-tafel gaan maar nog wel met VWS in gesprek blijven over het scheppen van voorwaarden die voor hen werkbaar zijn. Zorgthuisnl erkent en respecteert de standpunten van de VNG en begrijpt de zorgen die hebben geleid tot dit besluit. Het is echter jammer dat we hierdoor een waardevolle partner verliezen in de voortzetting van het IZA. We hopen hen in de toekomst weer te mogen verwelkomen aan tafel.

Lees meer over Stemming ALV VNG is duidelijk, gemeenten stoppen vooralsnog met het IZA

Voorkom zorgfraude

Nieuws 26 nov 2024

Onlangs kwam (weer) in het nieuws dat onze branche een ‘interessante’ plek voor criminelen is om zichzelf via fraude te verrijken. Dit doen ze door -via bemiddelingsbureaus en lege zorg-bv’s- zelfstandigen met valse diploma’s en ervaringscertificaten (evc’s) cliënten te (laten) verzorgen. Zorgthuisnl vindt dit uiteraard een zeer kwalijke zaak. De gezondheid en veiligheid van de meest kwetsbare cliënten komen hierdoor in gevaar. Waar dient u dus op te letten als zorgaanbieder om deze praktijken te voorkomen? Als zorginstelling bent u verplicht het (arbeids-)verleden te controleren van zorgverleners die namens uw organisatie gaan werken. U zoekt uit of de manier waarop de zorgverlener in het verleden functioneerde geen bezwaar vormt voor het verlenen van zorg aan uw cliënten. Dit geldt zowel voor vaste krachten als voor zzp’ers, uitzendkrachten en gedetacheerden die met cliënten in contact komen. Het is belangrijk om goed te controleren (via) wie u personeel inhuurt én of de diploma’s en certificaten echt zijn. Wij verwijzen u hiervoor naar de website van de IGJ: Arbeidsverleden zorgverlener controleren (vergewisplicht) | Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Mocht u tegen iets aanlopen dat niet klopt, doe dan melding bij de IGJ of aangifte bij de politie.

Lees meer over Voorkom zorgfraude

Coöperatie Zorg Thuis Balie gestopt wegens ontbreken draagvlak politiek en financiers

Persbericht 25 nov 2024

Het gezamenlijk contracteren in de wijkverpleging via de coöperatie Zorg Thuis Balie heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd. Daarom is besloten om de coöperatie te ontbinden. De coöperatie Zorg Thuis Balie werd eind 2021 opgericht door Zorgthuisnl en Platform VmZ met als doel het gezamenlijk contracteren van wijkverpleging in de Zorgverzekeringswet (Zvw). De krachten van meerdere (kleinere) zorgaanbieders werden gebundeld om meer schaalgrootte en een sterke, aantrekkelijke partij voor financiers te vormen. Voor zorgverzekeraars had de coöperatie tot voordeel dat zij maar met één partij een contract hoeven af te sluiten in plaats van met verschillende aanbieders. Het concept van de coöperatie sloot daarnaast aan bij doelstellingen uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) zoals het bevorderen van contracteren en het gezamenlijk op kunnen trekken van kleinere aanbieders in de contractering en innovatieve werkvormen. Hoewel de coöperatie zich actief heeft ingezet om de genoemde doelen te realiseren is het niet gelukt een contract af te sluiten met een zorgverzekeraar. Zorgthuisnl en PlatformVmZ blijven sterk geloven in de waarde van de aangesloten aanbieders en kleinschalige zorg. Kleinschalige zorgaanbieders leveren zorg dicht bij de cliënt en spelen een cruciale rol in de wijk door maatwerk en persoonlijke benadering te bieden. Vanuit deze visie zullen Zorgthuisnl en PlatformVmZ zich blijven inzetten voor alternatieve manieren om samenwerking en innovatie in de zorg te bevorderen. Leest u hier het volledige persbericht.

Lees meer over Coöperatie Zorg Thuis Balie gestopt wegens ontbreken draagvlak politiek en financiers

Advies Raad van State over Wet invoering rouwverlof

Nieuws 19 nov 2024

De Raad van State heeft een advies uitgebracht over de invoering van een wettelijk recht op betaald verlof voor werknemers met een gezin met minderjarige kinderen waarvan een partner of minderjarig kind is overleden, het zogenoemde rouwverlof. Dit verlof zou minimaal één keer de arbeidsduur per week moeten bedragen. Het wetsvoorstel kan een basis zijn van waaruit de werkgever en werknemer maatwerkafspraken kunnen maken over bijvoorbeeld verlof en terugkeer naar het werk. De Raad van State onderkent de behoefte, maar vraagt vooral om onderbouwing voor het complexer maken van het verlofstelsel, de afbakening van de doelgroep en de minimumnorm van een week. Rouwverlof is immers maatwerk. Lees meer over het advies van de Raad van State.

Lees meer over Advies Raad van State over Wet invoering rouwverlof

Coronaprik

Nieuws 19 nov 2024

Mensen die in aanmerking komen voor de coronaprik, waaronder medewerkers in de zorg met direct contact met kwetsbare cliënten, kunnen de coronaprik nog halen tot en met 6 december. Zij kunnen een afspraak maken via planjeprik.nl of bellen met 0800 7070.

Lees meer over Coronaprik

Overleg CAO VVT opgeschort

Nieuws 12 nov 2024

Op woensdag 6 november 2024 is het overleg voor een nieuwe cao VVT opgeschort vanwege de gezamenlijke constatering dat er te weinig financiële ruimte is om tot een goede cao te komen. Lees hier meer. Vanwege de gewijzigde situatie hebben wij de ALV van 12 november geannuleerd.

Lees meer over Overleg CAO VVT opgeschort

VNG dreigt IZA te verlaten

Nieuws 05 nov 2024

Op vrijdagmiddag 1 november 2024 meldde Skipr dat de VNG overweegt uit het IZA te stappen. Hoewel er later in november nog een stemming plaatsvindt tijdens de ALV, lijkt het besluit door het VNG-bestuur al genomen. De VNG maakt zich grote zorgen over het kabinetsbesluit om de bezuinigingen voor het Ravijnjaar 2026 te handhaven en bovendien nog eens 300 miljoen euro te korten op preventie, juist het speerpunt van het IZA. Het vertrek van de VNG zou een groot verlies betekenen voor het IZA, zowel als gesprekspartner als financier. Zonder betrokkenheid van gemeenten is het nagenoeg onmogelijk om verder te werken aan welzijn en preventie. Zorgthuisnl hoopt dat de duidelijke boodschap van de VNG het ministerie ertoe aanzet om in actie te komen, aangezien de betrokkenheid van de VNG van cruciaal belang is voor het succes van het IZA. Emily Dopper reageerde afgelopen vrijdag namens Zorgthuisnl op Zorgvisie, lees hier het artikel.

Lees meer over VNG dreigt IZA te verlaten