ActiZ, Verenso, Zorgthuisnl, LAD en FBZ hebben het convenant ‘Rol en inspraak specialist ouderengeneeskunde’ ondertekend. Een belangrijke stap: de betrokken partijen benoemen hierin het belang van de inspraak en medeverantwoordelijkheid van de specialist ouderengeneeskunde in zorgorganisaties en leggen de zeggenschap van deze professionals gezamenlijk vast.
In het convenant staat een periodiek gesprek tussen specialisten ouderengeneeskunde en bestuurders van zorgorganisaties centraal. Elke VVT-organisatie met één of meerdere specialisten ouderengeneeskunde in dienst organiseert een georganiseerde vorm van inspraak. Vorm, invulling en eventuele samenhang met andere professionele inspraak wordt door de specialisten ouderengeneeskunde vormgegeven in overleg met de raad van bestuur.
Specialisten ouderengeneeskunde hebben in de meeste gevallen medische regie binnen het multidisciplinaire team en zijn daarmee medisch verantwoordelijk. Zij kunnen desgevraagd of op eigen initiatief voorstellen doen en adviezen uitbrengen aan de Raad van Bestuur over onderwerpen die hen aangaan. De Raad van Bestuur betrekt de specialisten ouderengeneeskunde bij het ontwikkelen van beleid dat een belangrijke invloed kan hebben op de medische gang van zaken.
Belangrijke gesprekspartner
“Met het tekenen van dit convenant bevestigen we dat de specialist ouderengeneeskunde een belangrijke gesprekspartner is van de bestuurder”, stelt Jacqueline de Groot, voorzitter van Verenso, de beroepsvereniging voor specialisten ouderengeneeskunde. “Bijvoorbeeld wanneer het gaat om het bepalen van de strategie van de zorgorganisatie binnen de regio.”
De ondertekende partijen zijn blij met het convenant en roepen zowel specialisten ouderengeneeskunde als bestuurders van VVT-organisaties op om hiermee aan de slag te gaan.
Anneke Westerlaken, voorzitter van ActiZ: “Dit convenant helpt ons om met elkaar in gesprek te blijven en te bespreken hoe we als bestuurders in de zorg en specialisten ouderengeneeskunde de zorg samen toekomstbestendig houden. De zorg voor kwetsbare ouderen verandert immers in een hoog tempo. Nu al, maar zeker ook in de komende periode.” Hans Buijing, bestuurder van Zorgthuisnl voegt toe: “Het is erg belangrijk ook met de specialist ouderengeneeskunde consensus te bereiken over strategisch beleid van de instelling of organisatie en het gesprek te voeren over waar het met de zorg naartoe moet.”
Suzanne Booij, voorzitter van de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD): “De afgelopen jaren heeft de LAD de inspraak van artsen in andere sectoren, zoals in ziekenhuizen en de ggz, in cao’s vastgelegd. Uit ervaring in die sectoren weten we dat inspraak veel kan opleveren, dus het was een langgekoesterde wens dit ook in de VVT goed te borgen.” Voorzitter Maarten Faas van werknemersorganisatie FBZ: “Wij zijn blij dat de inspraak van specialisten ouderengeneeskunde eindelijk zwart op wit staat. Het is een erkenning van hun toegenomen taken en verantwoordelijkheden binnen de VVT.”
Er zijn momenteel ruim 1.800 specialisten ouderengeneeskunde in Nederland: toegewijde dokters die bijdragen aan de kwaliteit van leven én de zelfredzaamheid en autonomie van kwetsbare ouderen. Daarbij kijkt de specialist ouderengeneeskunde niet alleen naar het ziektebeeld, maar ook naar de gevolgen daarvan in het dagelijks leven. Dit doet hij of zij samen met een multidisciplinair team.
Het gezamenlijk contracteren in de wijkverpleging via de coöperatie Zorg Thuis Balie heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd. Daarom is besloten om de coöperatie te ontbinden.
De coöperatie Zorg Thuis Balie werd eind 2021 opgericht door Zorgthuisnl en Platform VmZ met als doel het gezamenlijk contracteren van wijkverpleging in de Zorgverzekeringswet (Zvw). De krachten van meerdere (kleinere) zorgaanbieders werden gebundeld om meer schaalgrootte en een sterke, aantrekkelijke partij voor financiers te vormen. Voor zorgverzekeraars had de coöperatie tot voordeel dat zij maar met één partij een contract hoeven af te sluiten in plaats van met verschillende aanbieders. Het concept van de coöperatie sloot daarnaast aan bij doelstellingen uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) zoals het bevorderen van contracteren en het gezamenlijk op kunnen trekken van kleinere aanbieders in de contractering en innovatieve werkvormen.
Hoewel de coöperatie zich actief heeft ingezet om de genoemde doelen te realiseren is het niet gelukt een contract af te sluiten met een zorgverzekeraar. Zorgthuisnl en PlatformVmZ blijven sterk geloven in de waarde van de aangesloten aanbieders en kleinschalige zorg. Kleinschalige zorgaanbieders leveren zorg dicht bij de cliënt en spelen een cruciale rol in de wijk door maatwerk en persoonlijke benadering te bieden. Vanuit deze visie zullen Zorgthuisnl en PlatformVmZ zich blijven inzetten voor alternatieve manieren om samenwerking en innovatie in de zorg te bevorderen.
Leest u hier het volledige persbericht.
Onduidelijkheden in Wet DBA bedreiging voor arbeidsmarkt zorg
Persbericht06 sep 2024
De branchevereniging Zorgthuisnl uit haar bezorgdheid over de plannen van het Kabinet om het handhavingsmoratorium voor de Wet DBA op 1 januari 2025 op te heffen. Dit plan leidt tot grote onzekerheden en risico’s voor de continuïteit van zorg, zo stelt Emily Dopper, directeur van Zorgthuisnl.
De huidige wet- en regelgeving rondom de inzet van zzp’ers in de zorgsector is te vaag, wat funest kan zijn voor de continuïteit van zorg thuis. “Heldere en werkbare wetgeving is cruciaal om voldoende zorg thuis te kunnen blijven bieden,” aldus Dopper. Momenteel moeten zorgorganisaties allerlei alternatieven zoeken om de zorg te continueren, wat met name voor kleine organisaties afschaling en zelfs faillissement kan betekenen. De Wet Verduidelijking Arbeidsrelaties (Vbar) zal niet tijdig van kracht zijn. Dopper benadrukt: “Het is cruciaal dat er niet nog meer druk op de continuïteit van zorg ontstaat door het handhaven op de Wet DBA per januari 2025, zonder dat de nieuwe wetgeving klaar is.”
Een ander punt van zorg is dat -zo blijkt uit een recente enquête door Zorgvisie- slechts een klein deel van de zzp’ers bereid is om in dienst te treden bij een zorgaanbieder. Dit kan ertoe leiden dat veel zzp’ers de zorgsector helemaal verlaten, wat de oplopende tekorten aan zorgpersoneel verder zal verergeren. Ook een beweging naar duurdere arbeidsvormen als detachering en bemiddeling via externe bureaus zal de zorgkosten nog verder verhogen.
Zorgthuisnl doet een dringende oproep aan de Kamer en de Minister om deze zorgen serieus te nemen en te bespreken tijdens het aankomende commissiedebat zzp. “Het is van essentieel belang dat de continuïteit van zorg niet in gevaar komt door onduidelijke en onvoldoende wetgeving en dat zorgorganisaties de tijd krijgen hun flexibele schil opnieuw in te richten.”
Nieuwe mijlpaal in de zorgsector! Op dinsdag 23 april jl. hebben vijf toonaangevende organisaties binnen de zorgsector de handen ineengeslagen door de Samenwerkingsovereenkomst Vertrouwenscommissie Wmcz te ondertekenen. Branchevereniging Kleinschalige Zorg (BVKZ), Federatie Landbouw en Zorg Nederland, Branchevereniging SPOT, Branchevereniging Zorgthuisnl en Netwerk Cliënt-en-Raad Zorg (NCZ) bundelen hun krachten om een laagdrempelige Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden te realiseren voor kleine zorgaanbieders en hun cliëntenraden.
De Vertrouwenscommissie Wmcz zal fungeren als een onafhankelijk orgaan ter ondersteuning van cliëntenraden en kleine zorgaanbieders bij geschillen en medezeggenschapskwesties. Door samen te werken aan de oprichting van deze commissie tonen de betrokken organisaties hun gezamenlijke toewijding aan het waarborgen van de rechten en belangen van cliënten en kleine zorgaanbieders.
Lees hier het volledige persbericht.