IZA Uitvoeringsakkoord gegevensuitwisseling ondertekend
Nieuws
22 januari 2024
Vandaag ondertekenden onze bestuurder Hans Buijing namens Zorgthuisnl, samen met minister Helder van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de andere IZA-partijen in Den Haag het IZA Uitvoeringsakkoord gegevensuitwisseling. Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg is hiermee weer een stuk dichterbij.
Om patiëntgegevens optimaal te kunnen gebruiken, moeten deze beschikbaar, bereikbaar en herbruikbaar zijn. Maar het landelijk delen en hergebruiken van deze gegevens is nu nog beperkt mogelijk. De realisatie en implementatie van de randvoorwaarden voor gegevensuitwisseling – waaronder Eenheid van Taal, generieke functies en het landelijk dekkend netwerk – moeten daarom worden versneld.
Met het uitvoeringsakkoord committeren VWS en de zorgpartijen zich aan gemaakte keuzes en richtinggevende afspraken die bijdragen aan landelijke gegevensuitwisseling. Het akkoord voorkomt ook dat afwijkende keuzes worden gemaakt die landelijke gegevensuitwisseling bemoeilijken of vertragen. En het voorkomt desinvesteringen.
Minister Helder: ‘Ik ben erg blij met de goede samenwerking binnen het zorgveld die heeft geleid tot dit uitvoeringsakkoord. Dit is een belangrijke stap die bijdraagt om te komen tot landelijke elektronische gegevensuitwisseling.’
Het uitvoeringsakkoord past binnen de afspraken in het IZA en plateau 1 van de Nationale Visie en Strategie op het Gezondheidsinformatiestelsel.
Toegankelijke, goede en betaalbare zorg Gezondheid is voor iedereen belangrijk, maar de zorg staat steeds meer onder druk. Elektronische gegevensuitwisseling draagt eraan bij dat de zorg voor iedereen toegankelijk, kwalitatief goed en betaalbaar blijft. Het verhoogt de arbeidsproductiviteit van zorgverleners, verlaagt de administratieve lasten en is een essentiële randvoorwaarde voor passende zorg.
Prikaccidenten komen regelmatig voor, niet alleen in de verzorging en verpleging, maar ook bij huishoudelijke ondersteuning. Als werkgever wilt u er alles aan doen om het besmettingsgevaar te minimaliseren. Bij PrikPunt -onderdeel van VaccinatieZorg BV- kunt u dag en nacht terecht voor alle dienstverlening rondom prikaccidenten. Ook bij een mogelijke MRSA-besmetting kunt u terecht bij VaccinatieZorg. In de leaflets vindt u informatie over MRSA VaccinatieZorg en Prikaccidenten en een poster die u kunt gebruiken om uw medewerkers op eenvoudige wijze informeren over wat te doen bij prik-, snij-, bijt-, krab- of spataccidenten.
In 2024 zijn veel zzp’ers gestopt met werken in de zorg. Zorgthuisnl is voorstander van een beheerste inzet van zzp’ers. Daar waar het gaat om schijnzelfstandigheid, waarbij medewerkers op geen enkele wijze anders werken dan zzp’ers, zien wij dat medewerkers een arbeidscontract kregen aangeboden. Daar waar dat niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat het gaat om specifieke vormen van zorg, is gewerkt aan het stimuleren van het zelfstandig ondernemerschap. Over die specifieke vormen hebben wij als Zorgthuisnl eerder in een brief aan de Vaste Kamercommissie VWS betoogd dat in bepaalde gevallen het niet mogelijk is met vaste arbeidsovereenkomsten te werken. Het gaat dan met name om de palliatieve terminale zorg en vormen van aanvullende mantelzorg. Daarnaast ligt er een probleem bij de zogenaamde situaties van piek en ziek: de tarieven zijn te krap om hier invulling aan te kunnen geven met vaste medewerkers. Vanwege de snelle op- en afschaling in de zorg thuis is er niet continue werk voor deze groep. Het creëren van een flexibele schil is heel hard nodig. Lees hier verder hoe de Belastingdienst op ons verzoek heeft gereageerd en hoe we een flexibele schil via de regie-arbeidsovereenkomst willen vormgeven.
Wilt u ook meepraten over de inhoud van de regie-arbeidsovereenkomst? Stuur dan een mail naar jacqueline.denengelsman@zorgthuis.nl
Het CIBG heeft op 20 februari 2025 per e-mail informatie over de Jaarverantwoording naar u verstuurd. Mocht u deze mail gemist hebben of niet hebben ontvangen, dan laten wij u weten dat de informatie hier te vinden is. Het informatiebulletin bevat tips om u goed voor te kunnen bereiden op het aanleveren van uw jaarverantwoording over het jaar 2024. U levert uw gegevens aan voor 31 mei 2025. Ook heeft het CIBG-informatie gepubliceerd over verantwoorden bij combinatie van zorg en niet-zorg activiteiten, deze informatie vindt u hier.