Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie
Terug naar overzicht
Kennisdocument

Governance

11 maart 2025

Goed bestuur en toezicht zijn belangrijke voorwaarden voor goede zorg. Met de Governancecode Zorg 2022 volgen zorgorganisaties zeven principes. Bij elk principe (zie hieronder) wordt de concrete toepassing beschreven. De code is een instrument om de governance zo in te richten dat die bijdraagt aan het waarborgen van goede zorg, aan het realiseren van de maatschappelijke doelstelling van zorgorganisaties en het maatschappelijk vertrouwen. De code wil daarbij recht doen aan het unieke karakter van de zorgorganisatie als maatschappelijke onderneming.

De herziene Governancecode Zorg 2022 is per 1 januari 2022 van kracht geworden als lidmaatschapsverplichting bij een aantal brancheorganisaties (ActiZ, GGZ Nederland, NFU, NVZ en VGN, verenigd in BoZ). Zorgthuisnl onderschrijft de code en stelt deze ook als lidmaatschapsverplichting. (Zorgthuisnl is geen lid van de BoZ, maar is wel geconsulteerd tijdens het proces van totstandkoming van de code).

IGJ beschouwt de code als veldnorm, zorgverzekeraars maken de code tot onderdeel van hun inkoopeisen.

Governancecode Zorg
Het gaat in de code om de volgende zeven principes:

  1. De maatschappelijke doelstelling en legitimatie van de zorgorganisatie is het bieden van goede zorg aan cliënten.
  2. De raad van bestuur en raad van toezicht hanteren waarden en normen die passen bij de maatschappelijke positie van de zorgorganisatie.
  3. De zorgorganisatie schept randvoorwaarden en waarborgen voor een adequate invloed van belanghebbenden.
  4. De raad van bestuur en raad van toezicht zijn ieder vanuit hun eigen rol verantwoordelijk voor de governance van de zorgorganisatie.
  5. De raad van bestuur bestuurt de zorgorganisatie gericht op haar maatschappelijke doelstelling.
  6. De raad van toezicht houdt toezicht vanuit de maatschappelijke doelstelling van de zorgorganisatie.
  7. De raad van bestuur en raad van toezicht ontwikkelen permanent hun professionaliteit en deskundigheid.

Deze principes worden in de code uitgewerkt in bepalingen of gedragsregels die de concrete toepassing van het principe beschrijven, deels voorafgegaan door een korte introductie.
Zorgthuisnl adviseert u de governancecode als uitgangspunt te nemen en op de punten die anders georganiseerd zijn met de toezichthouders te bespreken en de afspraken in het reglement goed vast te leggen. Let u daarbij vooral ook op wat in de statuten moet staan, maar ook op triviale zaken als de correcte namen in het handelsregister bij de KvK.

Statuten
Bij het verankeren van de code in uw statuten dient u met name te letten op artikel 5.2.2, 6.2.2 en – in de situatie met aandeelhouders – AV 1.3. Het gaat hier om het vastleggen van welke besluiten van de raad van bestuur voorafgaande goedkeuring van de raad van toezicht behoeven en de bevoegdheid van de raad van toezicht tot benoeming, schorsing en ontslag, de bijbehorende procedures, het déchargeren, alsmede de omvang van de raad van toezicht. Heeft uw organisatie aandeelhouders/DGA, neemt u dan goede nota van art. AV 1.3.
In de code wordt ook aandacht besteed aan de specifieke situaties van kleine zorgorganisaties (minder dan 50 medewerkers in loondienst;  zie Toepassing in specifieke situaties, punt B.). Integrale toepassing zal niet gaan, maar wel zoveel mogelijk hanteren. Volgens de code moet voorzien worden in alternatieven als wettelijk een toezichthoudend orgaan en/of medezeggenschap niet verplicht is.

Kader Goed Bestuur
Het gezamenlijk kader Goed Bestuur (2020) vergroot de duidelijkheid voor bestuurders. In dit kader leggen de IGJ en de NZa als externe toezichthouders uit wat zij verstaan onder goed bestuur, wat hun taken op dat gebied zijn en wat zij doen om goed bestuur te bevorderen. Hiermee wordt duidelijk wat zij verwachten van de bestuurders en interne toezichthouders van zorgaanbieders. De uitgangspunten gelden voor alle zorgaanbieders, ongeacht omvang of organisatiestructuur.