Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie
Terug naar overzicht

Informatie uit de nieuwsbrief van week 28, 2025

08 juli 2025

Reiskostenvergoeding woon-werkverkeer
Op 1 juli 2025 wordt niet (zoals gebruikelijk conform de cao) de vergoeding van reiskosten woon-werkverkeer geïndexeerd met de mutatie afgeleide consumentenprijsindex (CPI afgeleid) betreffende het afgelopen kalenderjaar. In afwijking daarvan is bij het laatste cao-overleg afgesproken dat de vergoeding van reiskosten per 1 juli 2025 wordt verhoogd van €0,17 naar €0,19 per kilometer. U kunt dit vinden in artikel 4.5.1 van de nieuwe cao.

 

Voorbeeldreglement ondernemingsraden gewijzigd
In het ‘Voorbeeldreglement ondernemingsraden’ van de SER zijn enkele wijzigingen gedaan die zorgen voor een duidelijker en completer document. Deze wijzigingen hebben betrekking op:

  • Het makkelijker leesbaar en gebruikersvriendelijker maken van de tekst
  • Het steviger verankeren van de rol van de ambtelijk secretaris
  • Het duidelijker naar voren brengen van de rol en betekenis van de Bedrijfscommissie
  • Het benadrukken van het betrekken van flexwerkers bij de medezeggenschap

De inhoudelijke wijzigingen bestaan uit:

  • Het aanpassen van de uitleg over digitale verkiezingen aan de praktijk
  • Het meetellen van reststemmen bij kandidatenlijsten voor OR’en die een lijstenstelsel hanteren

Bekijk hier het vernieuwde Voorbeeldreglement en de modelreglementen. Alle wijzigingen worden benoemd in het voorwoord.

 

Actuele versie (juli 2025) UWV Uitvoeringsregels;Ontslag om bedrijfseconomische redenen
De geactualiseerde versie van deze uitvoeringsregels vervangt de versie van april 2023 en bevat bovendien een nieuw hoofdstuk ′Overgang van onderneming′. Het UWV beschrijft hierin wanneer ontslag bij overgang van onderneming mogelijk is en licht toe welke informatie zij van de vervreemder of verkrijger nodig heeft voor de beoordeling van een ontslagaanvraag om bedrijfseconomische redenen. De gevolgen van de overgang van onderneming voor de ontslagaanvraag worden uitgewerkt en wordt toegelicht wanneer een standpunt van UWV over overgang van onderneming nodig kan zijn.

 

Afsluiting Programma WOZO en start HLO
De afgelopen jaren is er door veel partijen met het Programma WOZO een beweging geïnitieerd om anders invulling te geven aan zorg en welzijn. Vanuit het WOZO zijn diverse initiatieven in gang gezet en ondersteund, gericht op langer thuis, inzet van digitale middelen en meer zelfredzaamheid. Met het afsluiten van het Hoofdlijnen akkoord Ouderenzorg wordt het WOZO programma afgerond. Leest u hier de Kamerbrief. De beweging die in gang gezet is stopt uiteraard niet, maar krijgt verder vorm in de afspraken in het HLO. Dit onderhandelaarsakkoord HLO wordt donderdag 10 juli 2025 ondertekend door onze directeur Emily Dopper.

 

Wlz tarieven PGB 2026
De nieuwe tarieven voor het PGB in de Wlz incl. de wooninitiatieventoeslag voor 2026 zijn bekend. Leest u hier meer.

 

Rekenmodel wijkverpleging 2026 (voorlopig)
Er is een nieuwe versie van het rekenmodel wijkverpleging beschikbaar. Deze kunt u vinden op onze kennisbank onder de naam Rekentool wijkverpleging 2026 (voorlopig). U kunt deze versie gebruiken voor de contractering 2026.
In deze versie zijn de cao-VVT salarisstijgingen van 2025 en 2026 verwerkt en zijn voor het jaar 2025 de juiste werkgevers- en pensioenpremies ingevuld. Voor 2026 is het een voorlopige versie omdat de werkgever- en pensioenpremies nog kunnen wijzigen voor dat jaar. Het uitgangspunt voor het bruto uurloon staat standaard op kalenderjaar 2025. Een andere weging is mogelijk en kan worden aangepast op het tabblad ‘CAO_VVT’.

 

Onderschrijding macrokader wijkverpleging
Naar aanleiding van de in 2024 geconstateerde onderschrijding van circa 1 miljard euro in het macrokader wijkverpleging, hebben Zorgthuisnl, ActiZ en ZN een onderzoek laten uitvoeren naar de oorzaken van deze onderschrijding. De resultaten van dit onderzoek zijn nu beschikbaar en openbaar op de website van de Rijksoverheid. Uit het onderzoek blijkt dat de groei in de Wlz en de krimp in de wijkverpleging gedeeltelijk worden veroorzaakt door het ‘waterbedeffect’ van cliënten die doorstromen vanuit de Zvw naar de Wlz. Daarnaast komt de relatieve krimp in de wijkverpleging voort uit doelmatigheidsafspraken in de Zvw waardoor het aantal uren zorg per cliënt in de wijkverpleging is gedaald. De uren per cliënt in de Zvw-wijkverpleging zijn gedaald van gemiddeld 126 uur per cliënt per jaar in 2017 naar gemiddeld 88 uur in 2022.
Voor ons als Zorgthuisnl zijn de uitkomsten van het onderzoek naar de vraag of de tarieven in de wijkverpleging reëel zijn, een bevestiging van hetgeen wij van onze achterban terug horen. Een groot deel van de kleine aanbieders en een deel van de middelgrote aanbieders benoemen in het onderzoek dat zij de tarieven in de wijkverpleging niet reëel vinden. Deze groep aanbieders geeft aan dat er in de tarieven weinig ruimte is voor de bekostiging van innovatie, technologie en opleiden. Investeringen die volgens ons noodzakelijk zijn voor het toegankelijk houden van de wijkverpleging.

 

Houdbaarheidsonderzoek Wmo; Nieuw deelonderzoek over diversiteit in uitvoering
Op 30 juni jl. publiceerde VWS, in samenwerking met het RIVM een nieuw deelonderzoek in het kader van het houdbaarheidsonderzoek Wmo, het rapport uitvoeringspraktijk van de Wmo. Het rapport geeft een overzicht van hoe gemeenten de Wmo uitvoeren en welke keuzes zij maken in de toegang en inkoop van maatwerkvoorzieningen. Er bestaan grote verschillen tussen gemeenten, die samenhangen met lokale kenmerken zoals taakzwaarte en sociale context. Het rapport benadrukt de noodzaak van een duidelijke rijksvisie op wat inwoners mogen verwachten aan ondersteuning, om gemeenten houvast te bieden bij beleidskeuzes.
Zorgthuisnl sloot aan bij een briefing vanuit VWS over deze publicatie waarin wij als branches hebben gelet op de juiste focus en kritisch zijn geweest op de voorzichtige richting waarin de beleidsopties worden bedacht. Wij blijven pleiten voor onder andere meer uniformiteit wat betreft gemeentelijk beleid en wijze van inkoop zodat er enige mate van voorspelbaarheid wordt gecreëerd voor zorgaanbieder én cliënt/burger.

 

Praktijkvoorbeeld Bouwsteen 2 – Netwerken bouwen
Het Generiek kompas ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan’ biedt richtlijnen voor samenwerking tussen mensen met een zorgvraag, professionals, mantelzorgers en andere betrokkenen. Maar hoe geef je dit in de praktijk vorm?Bijvoorbeeld door een netwerk op te bouwen van professionals vanuit de zorg én het sociale domein om samen integrale zorg en ondersteuning te bieden aan mensen in de laatste levensfase en hun naasten.
In het praktijkvoorbeeld ‘Waarderend Veranderen voor samenwerking zorg en sociaal domein’ belichten we hoe de methodiek Waarderend Veranderen professionals in 5 stappen op weg helpt naar duurzame samenwerking. Deze methodiek komt voort uit drie proeftuinen in Maarssen, Roermond en Zundert, begeleid door Agora en Movisie.