Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling en Leidraad Veilige Zorgrelatie
12 maart 2025De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling helpt zorgprofessionals bij vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling. Aan de hand van 5 stappen bepalen professionals of ze een melding moeten doen bij Veilig Thuis of dat er voldoende hulp kan worden ingezet.
Het verplichte gebruik van een meldcode staat in de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Het doel van deze wet is dat er wordt vastgelegd welke elementen minimaal in een meldcode moeten worden opgenomen. Op die manier wordt de uniformiteit van de verschillende meldcodes geborgd. Dit maakt het voor Veilig Thuis en de hulpverleners gemakkelijker om afspraken te maken met de verschillende organisaties die met meldcodes werken.
V&VN Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling
De meldcode beschrijft in vijf stappen wat je als verpleegkundige of verzorgende moet doen bij vermoedens van huiselijk geweld. V&VN heeft een eigen meldcode opgesteld, gebaseerd op deze 5 stappen, om verpleegkundigen en verzorgenden te ondersteunen bij hun aanpak van een vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld. Zodat de slachtoffers (en hun gezinnen) op tijd passende hulp krijgen. De meldcode legt uit wat kindermishandeling en huiselijk geweld betekenen en beschrijft de stappen die verpleegkundigen en verzorgenden moeten zetten.
Iedere zorgorganisatie dient een meldcode op te stellen die past bij de eigen werksituatie qua omvang, inrichting en type werk. Organisaties zijn dus zelf verantwoordelijk voor hoe de meldcode wordt ingebed in hun eigen werkwijze. De organisatie dient de medewerkers hierin ook scholing aan te bieden of een andere vorm van ondersteuning. Door de Rijksoverheid is er een toolkit ontwikkeld om organisaties te helpen bij de invoering van de meldcode. En om professionals te helpen bij het werken met de meldcode.
De IGJ ziet toe op de inzet van deze code, daarnaast kunnen ook gemeenten toezicht houden op de meldcode.
Leidraad Veilige Zorgrelatie
Een veilige zorgrelatie gaat over het voorkómen van én het omgaan met grensoverschrijdend gedrag en mishandeling door professionals en vrijwilligers jegens een cliënt. De leidraad helpt om hiervoor beleid te maken. De Leidraad sluit aan bij de Meldcode huiselijke geweld, die gaat over grensoverschrijdend gedrag en mishandeling door naasten.
De Leidraad is in drie vormen beschikbaar:
- een ‘A4’ voor een snel overzicht van de aanbevelingen;
- een ‘compacte versie’ voor besluitvorming over het werken met de Leidraad;
- en een ‘uitgewerkte versie’ in de vorm van een gebruikersvriendelijke klikbare pdf, met toelichtingen, tips en verwijzingen.