Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie
Terug naar overzicht
Kennisdocument

Rekentool wijkverpleging

07 juli 2025

Zorgthuisnl, ActiZ en Zorgverzekeraars Nederland hebben gezamenlijk een rekenmodel ontwikkeld om kosten per uur wijkverpleging (zorgverzekeringswet) inzichtelijk te maken. De opbouw, techniek en werking van het model wordt zowel door zorgaanbieders als zorgverzekeraars erkend.

Het rekenmodel:

  • helpt zorgaanbieders om beter inzicht te krijgen in hun werkelijke kosten per declarabel uur wijkverpleging (vanuit de Zvw).
  • ondersteunt bij het komen tot goede contractafspraken tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders. De opbouw en de techniek van het rekenmodel worden zowel door zorgaanbieders als zorgverzekeraars erkend en akkoord bevonden.

Daarbij geldt dat het niet verplicht is om het rekenmodel in de contractering te gebruiken. Ook is de uitkomst van een ingevuld model niet gelijk aan het tarief; een tarief komt tot stand in de individuele onderhandeling tussen zorgorganisatie en zorgverzekeraar (zie wetgeving ACM).

 

Versies rekenmodel wijkverpleging

Versie rekenmodel 2023

Versie rekenmodel 2024 definitief

– Versie rekenmodel 2025 (voorlopig) versie 6.1

-Versie rekenmodel 2026 (voorlopig) versie 6.2.

 

Versie rekenmodel 2026 (voorlopig) versie 6.2.

In deze versie zijn de cao-VVT salarisstijgingen van 2025 en 2026 verwerkt en zijn voor het jaar 2025 de juiste werkgevers- en pensioenpremies ingevuld. Voor 2026 is het een voorlopige versie omdat de werkgeverspremies / pensioenpremies nog kunnen wijzigen voor dat jaar. Deze effecten zijn waarschijnlijk klein en worden pas bekend op Prinsjesdag of eind van het jaar.

Het uitgangspunt voor het bruto uurloon staat standaard op kalenderjaar 2025. Een andere weging is mogelijk en kan worden aangepast op het tabblad ‘CAO_VVT’. Op het tabblad CAO_VVT kunt u in de cellen D6, D7 en D8 de weging aanpassen van de verschillende cao-stijgingen. Standaard staat deze ingesteld op 50% per 1 januari 2025 en 50% per 1 juli 2025. Zo wordt het juiste gewogen gemiddelde bruto uurloon voor 2025 berekend.  Voor 2026 kunt u dit op vergelijkbare wijze aanpassen: bijvoorbeeld 50% op 1 juli 2025 (omdat de schalen vanaf dat moment gelden tot 1 juli 2026) en 50% op 1 juli 2026.

 

Workshops rekenmodel 2024

In de zomer van 2024 heeft Berenschot een drietal workshops verzorgd aan leden van Zorgthuisnl over het rekenmodel wijkverpleging. Tijdens de workshops is een fictieve casus besproken. In de presentatie van Berenschot staat de casus beschreven. Berenschot heeft de casus uitgewerkt en ingevuld in het rekenmodel versie 2024, zodat deze als voorbeeld kan dienen hoe het rekenmodel in te vullen.

 

Terugkijken webinar 2023
Juni 2023 heeft er een webinar plaatsgevonden met uitleg over de techniek van het rekenmodel. Dit webinar is via deze link terug te kijken

Gebruik van het rekenmodel in de contractering
In de voorbereiding voor de contractonderhandelingen toe adviseren wij om uw kosten binnen de wijkverpleging inzichtelijk te maken met behulp van het rekenmodel. U kunt er daarna voor kiezen om het ingevulde model toe te sturen aan de zorgverzekeraar. Hoe meer ingevulde rekenmodellen een zorgverzekeraar ontvangt, hoe meer informatie zij binnenkrijgen over de hoogte van de kostprijzen in de wijkverpleging.

Wanneer u een ingevuld rekenmodel aan de zorgverzekeraar toestuurt, is het verstandig om deze te voorzien van een goede toelichting bij de verschillende ‘kostenposten’. Hiermee zijn de ‘kostenposten’ beter te duiden voor de zorgverzekeraar. Tabblad 4 van het rekenmodel biedt hiervoor de mogelijkheid.

Vooralsnog zijn er met zorgverzekeraars geen afspraken te maken over de precieze rol van het rekenmodel in de contractering. Verzekeraars erkennen dat het model inzicht geeft in de kosten per uur wijkverpleging maar elke verzekeraar beslist zelf of en hoe zij het model inpast in haar inkoopproces. Wij benadrukken dat zorgverzekeraars sowieso zijn gehouden aan de NZa regeling transparantie zorginkoopproces Zvw. In Artikel 5 lid 3 uit deze regeling staat dat tijdens het inkoopproces zowel de zorgverzekeraar als de zorgaanbieder tijdig een duidelijke reactie geeft op vragen en opmerkingen van de andere partij en ons inziens dus ook op een correct ingevulde en aangeleverde kostenonderbouwing middels het rekenmodel.